Meteen naar de inhoud


Staatsloterij: Koninginnedag en Saamhorigheid is Oranjegevoel

Nederlanders geven vrijheid in eigen land een ruime 7

Nederlanders geven ons land een 7,3 als het om vrijheid gaat. Ruim één derde noemt ‘vrij om te gaan en staan waar ik wil’ als de voornaamste reden. Koninginnedag is voor de meeste Nederlanders een vrije dag waarbij het Oranjegevoel de boventoon voert. Het Oranjegevoel wordt dan ook het meest geassocieerd met Koninginnedag (32%). Saamhorigheid (56%) is de emotie die het Oranjegevoel het best omschrijft. Gevolgd door vreugde (40%) trots (36%) en blijdschap (34%). Dit zijn een aantal bevindingen uit het onderzoek dat de Nederlandse Staatsloterij heeft gedaan naar de uitingsvormen van het Oranjegevoel en het gevoel van vrijheid. De Nederlandse Staatsloterij organiseert voor de 13e keer de Koninginnedagtrekking met dit jaar een bijzondere hoofdprijs; €10.000,- per maand de rest van je leven, oftewel een leven lang ‘vrij zijn’.

De gebeurtenissen in Apeldoorn van vorig jaar staan voor tweederde van de Nederlanders nog altijd op het netvlies gebrand. Vooral vrouwen geven aan stil te zullen staan bij wat er is gebeurd. Zo zegt maar liefst 75% van de Nederlandse vrouwen terug te denken aan Apeldoorn. Desondanks zijn zij wel van plan om Koninginnedag te vieren.

Hollandse gezelligheid

Tijdens Koninginnedag voelt men zich blij, omdat het overal erg gezellig is (42%). Naast vrolijkheid zijn er op Koninginnedag ook de nodige ergernissen. De top drie van ergernissen tijdens Koninginnedag zijn de drukte, de vervuiling en rotzooi op straat en het gebrek aan toiletten. Ondanks dat vindt ruim een derde dat er niets aan Koninginnedag mag veranderen. Zo vindt 28% de datum waarop het gevierd wordt heilig. Met de stelling “Koninginnedag is typisch iets om samen met anderen te beleven” is 70% het eens. In de stelling “Koninginnedag staat voor mij gelijk aan trots zijn op het Nederlanderschap” herkennen vooral ouderen (60-65 jarigen) zich het meest (64%). Voor bijna de helft van de Nederlanders is het afstruinen van de vrijmarkt in de buurt het belangrijkste ritueel, gevolgd door het uithangen van de vlag (30%) en het bezoek van de Koninklijke familie aan een stad of dorp op televisie volgen (28%).

Het gevoel van vrijheid onder Nederlanders

Nederlanders voelen zich het meest vrij wanneer zij op vakantie zijn (37%). Het minst vrij voelt men zich wanneer er geen tijd voor elkaar vrijgemaakt kan worden (49%). Om een vrijer gevoel te ervaren plannen onze landgenoten minder (28%) of gaan ze met vakantie of een weekendje er tussenuit (24%). Nederlanders tussen de 18-65 jaar voelen zich in en rondom het huis het meest vrij (40%) maar ervaren ook een vrijheidsgevoel wanneer zij zich in een bosrijke omgeving begeven (32%). Op maandag voelt ruim de helft van de Nederlanders zich het minst vrij.

Staatsloterij Koninginnedagtrekking

Koninginnedag staat traditiegetrouw ook synoniem aan de Koninginnedagtrekking van de Nederlandse Staatsloterij. Een derde van de Nederlanders tussen de 18-65 jaar speelt mee met de Koninginnedagtrekking. Een vijfde weet nog niet of hij/zij meespeelt. Het eerste wat men doet als men de hoofdprijs wint is een vakantie boeken en lekker genieten van het pas verworven kapitaal (22%). Dit wordt gevolgd door het blij maken van familie en/of vrienden (17%).

bron: staatsloterij.nl

Gepost in Staatsloterij Nieuws.

Tagged met , .

Laat een reactie achter

Loading Facebook Comments ...